19.03.2014

Temizliyor mu, zehirliyor mu?


Uzun zamandır sadece kozmetik içerikler değil, çevreyle dost ve sağlıklı bir yaşam için yapılması gereken bilinçli tercihler konusunda da geniş kapsamlı bir blog hazırlamayı istiyordum. Kozmetik Avcıları bloguyla başladığım kozmetik içerik analizi ve ürün tavsiyelerime bu blogtan devam edeceğim ama burası adından da belli olduğu üzere bir bakıma “dünyaya yeşil gözlüklerle bakmak” için bir geçiş kapısı niteliğinde olacak :)
 
İlk yazıyı evlerimizde temizlik amaçlı kullandığımız deterjanlara ayırmak istedim. Deterjan tercihlerimizin çok önemli olduğunu düşünüyorum, çünkü evimizde dokunduğumuz her yerde o kimyasallar kalıyor. Yıkayıp temizleyip giydiğimiz çamaşırlarımızdan cildimize bulaşıp, oradan metabolizmamıza karışıyor. Vücuttaki en büyük organ olarak derinin kapladığı alanı düşünürsek, kimyasallara en fazla maruz kaldığımız organ olduğunu söyleyebiliriz.

Piyasadaki deterjanlarda çoğunlukla aşındırıcı ve hem çevre hem de canlıların sağlığı için toksik olabilen kimyasallar bulunuyor.  Ayrıca bu maddeler doğada çözünmeyerek doğa kirliliğine yol açıyor. Doğaya attığımız her şey yine bize geri döndüğünden, atarak kurtulduğumuzu sandığımız her şeyi yeniden geri aldığımızı da unutmamak gerek. Çamaşır suyu, deterjan ve parfüm gibi maddeler kimyasal reaksiyon sonucu kanserojen olabiliyor. Amerikan Çevre Koruma Kurumu EPA’nın yaptığı bir araştırmada, evde kullandığımız temizlik ürünlerinin, dışarıdan gelen toksinlere kıyasla 3 kat daha fazla kanserojen etkileri olduğu ispatlanmış. 15 yılın verilerine göre, Uluslararası Kanser Kurumu ev hanımlarının çalışan kadınlara göre %54 daha fazla kanser riski taşıdığını belirlemiş. 

Deterjan içerikleri konusunda karşılaştığım bir makaleden aşağıdaki alıntıyı yapmayı faydalı görüyorum:
“Deterjanlara temizleyici özellik veren yapısındaki yüzey-aktif maddelerdir. Üreticiler çoğunlukla deterjanlar içinde pahalı olan bu maddeleri düşük oranda (%10-30) kullanmakta, onun yerine ucuz olan bentonit, kaolin, değişik tuzlar, asitler ve silikatlar gibi temizleyici özellikleri olan suda az eriyen inorganik maddeler karıştırmaktadırlar. Deterjan içerisinde bulunan yüzey-aktif madde dışında önemli oranda (%70-90) bulunan temizleyici, beyazlatıcı, yumuşatıcı, köpürtücü, parlaklık verici ya da antiseptik özellik veren katlı maddelerinin çoğu da yüzey-aktif madde gibi insan organizmasına gıdalardan ve diğer yollardan girdiklerinde dokularda iritasyon sonucu olumsuz etkilere neden olabilmektedirler. Bir çok kanser türünün ise dokuların sürekli iritasyonu sonucu oluşabildiği literatürlerde bildirilmektedir. Ayrıca akciğer tahribatı, akciğer iltihabı, alerjik reaksiyonlar, santral sinir sisitemi, kalp, böbrek ve kan damar rahatsızlıkları, endokrin ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi önemli rahatsızlıkların kaynağı üretimde kullanılan katkı maddeleri ve dolayısı ile deterjanlar olabilmektedir.”

Bunun dışında özellikle bulaşık ve çamaşır deterjanlarında sıkça yer alan fosfatın da zararlı olduğunu biliyorum. Deterjanların çoğu fosfat ve klor ihtiva ediyor ve bu iki madde de yutulduğunda çok ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu maddelerin bulaşık deterjanlarında kullanılması ise gerçekten düşündürücü.
Peki ne kullanalım? Ben ne kullanıyorum? 

Öncelikle, evime kesinlikle çamaşır suyu sokmuyorum. Bundan yaklaşık 4-5 sene önce, çevreye ve canlı sağlığına zararlı olduğunu düşündüğüm tüm deterjanları ani bir kararla evden çıkarttım. Evimin içinde bile bile kendimi zehirlemeye devam etmek istemiyordum. Gün içerisinde yeterince toksine maruz kalıyoruz, evimin de toksin ve kimyasal çöplüğü olmasını istemiyordum. Genelde annelerimizde, ev hanımlarında çamaşır suyu kullanmadıkça mikropların ölmediği ve gerçek anlamda bir temizlik olmadığı gibi yerleşik bir inanç var. Hatta o yoğun kokular, parfümler, kimyasallar temizlik sırasında evi doldurmazsa tam olarak evin temizlendiğinden tatmin olmuyorlar :D Bense tam tersini düşünüyorum: ne kadar koku o kadar zehir. Bunların hiçbirine ihtiyacım yok. O kadar temizlik manyağı olmayı da doğru bulmuyorum zaten. Kaldı ki aşağıda sayacağım ürünleri o günden beri kullanıyorum; son derece iyi temizlediklerini söyleyebilirim:  tek fark ise, olması gerektiği gibi sadece temizliyorlar... zehirlemiyorlar... :)
 
Bulaşık makinesi deterjanı olarak Alman Organik Marketi Rossmann’ın İstanbul’daki şubelerinden temin ettiğim Domol marka ekolojik bulaşık tabletini kullanıyorum. Rossmann artık başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde birçok şubeye sahip ve fiyatları çok uygun. Yalnız Domol markasını alırken üzerinde “ökologisch” ibaresi olanı tercih etmeniz önemli. İki çeşit Domol ürün kategorisi var: üzerinde ökologisch yazmayanlar diğer sıradan deterjanlardan farksız. Bunun dışında, yine doğada çözünebilen ürünleri üreten Alman Frosch markası var, 2 veya 3M migroslardan temin edebilirsiniz. Ayrıca ekolojik/organik market ve pazarlardan diğer organik deterjan markaları olan Klar, Sonett, Ecover, Sodasan, AlmaWin, Friendly Organic gibi markaların ürünlerini de deneyebilirsiniz. Bunların içinde Ecover bulaşık tabletten çok memnun kaldım; Sonett toz bulaşık deterjanının ise iyi temizlemediğini düşündüğümden kullanmaya devam etmedim. 



Elde bulaşık yıkama sıvısı olarak, Migros’lardan temin edilebilen Deniz Temiz Derneği’nin çevre dostu ürünlerinden olan Turmepa bulaşık sıvısını tercih edebilirsiniz. 3,5 TL gibi çok uygun bir fiyatı var ve elde edilen tüm gelir Türkiye’deki denizlerin temizlenme faaliyetleri için harcanıyor. Buna alternatif olarak yine yukarıda adı geçen tüm markaların sıvı bulaşık deterjanları mevcut. Ben hassas ciltler için kokusuz olan Domol’u kullanıyorum. Sonett’in tuz ve parlatıcısı ve Ecover’in ise parlatıcısı mevcut.

Çamaşır deterjanı olarak, yine Domol’un sensitiv ökologische toz deterjanını ve Klar’ın renkliler için ürettiği Klar Color’u kullanıyorum. Almawin, Frosch, Klar, Domol, Sodasan, Ecover, Friendly Organic ve Sonett’in de ağırlıklı olarak sıvı çamaşır deterjanları bulunmakta. Almawin ve Klar’ın sabun ağacı (waschnuss) içeren deterjanları mevcut. 



Yumuşatıcı olarak AlmaWin, Klar ve Frosch denedim ve en çok Frosch’dan memnun kaldığım için refill ambalajdaki badem sütü içeren yumuşatıcıyı kullanıyorum. 

Yer temizleme sıvısı olarak Frosch ve Turmepa tercih ediyorum. 

Mutfak temizliğinde Frosch’un greyfurt özlü sprey temizleyicisini, ağır yüzey lekelerinde mucizevi etkileri olan Turmepa yağ çıkarıcıyı, Sodasan sirkeli yüzey temizleyicisini kullanıyorum (Sodasan sirkeli temizleyici ayrıca küvet temizliğinde çok etkili).

Banyoda kireç lekeleri için Ecover’in kireç temizleyicisini (limescale remover) kullanıyorum. Klar’ın da var ama ben denemedim. Lavabo temizliğinde Domol veya Frosch’un sirkeli yüzey temizleme sıvısını ve Frosch’un genel amaçlı çam kokulu yüzey temizleyicisini kullanıyorum. Klozet için ise Domol’un kokusuz klozet temizleme sıvısı ile klozet tabletlerini kullanıyorum. Cam silmek için Sonett veya Ecover cam temizleyiciyi deneyebilirsiniz. Sirkeli yüzey temizleyicilerin hepsinden son derece memnunum. Sirkenin keskin kokusu ilk başta rahatsız edici gelebilir ama benim gibi kimyasalların yoğun parfümlü kokularından rahatsız oluyor ve doğallığı seviyorsanız bu kokuyu da seveceksiniz demektir :)


 
Bunların dışında, sıvı sabun kullanmıyorum. El ve vücut temizliğinde, parfüm ve SLS içermeyen doğal kalıp sabunları tercih ediyorum. Geçen yaz Dedetepe Ekolojik Çiftliği’ne gittiğimde gönüllülerin yaptığı sabunlarda bolca almıştım, hem vücut hem el temizliğinde onları kullanıyorum ve çok memnunum :) Ama sizin ekolojik çiftlik ziyareti imkanınız yoksa, şu sitedeki el yapımı sabunları deneyebilirsiniz ya da Kır Çocukları’nın organize ettiği sabun atölyelerine katılıp sabunlarınızı kendiniz yapabilirsiniz belki: http://kircocuklari.wordpress.com/

İlla ki sıvı el sabunu isterim derseniz de, Friendly Organic, Urtekram, Sodasan, Organic Circle, Sante ve Turmepa’nın sıvı el sabununu kullanabilirsiniz.

Bu tercihler ayrıca, benim gibi alerjik bünyesi olan kişiler için de faydalı. Elleriniz de zarar görmüyor, yıpranmıyor ;)

Şimdilik önerebileceklerim bunlar. Sorularınız varsa çekinmeyin, sorun, bilelim, bilinçlendirelim :)

Sevgilerimle...

http://www.rossmann.com.tr/

Not: Bir okuyucumdan gelen yorum üzerine Mom's Green deterjan markasını da denemeyi düşünüyorum. Bu marka Turmepa gibi yerli bir marka ayrıca. İlgilenenler için web sitesi:
http://www.yesilanne.com/index.php

120 yorum:

  1. merhaba, blogunuz hayırlı olsun:) Bugün rossmanna gidip domol ürünlerine bakmayı düşünüyorum.
    bir de Türk üretimi mom's green diye bir marka var. Bu marka hakkında fikirleriniz nedir?

    YanıtlaSil
  2. Zeynep Hn merhaba,
    Çok teşekkür ederim :) Mom's Green markasını ilk kez duyuyorum, sanıyorum dağıtım alanları fazla geniş değil. Web sitelerini biraz inceledim; "Formaldehit, Paraben,Sülfat,Fosfat,Fitalat içermez." ibaresi olduğuna göre ekolojik ürünler sınıfında yer alıyor diyebiliriz; ayrıca hayvanlar üzerinde de test edilmiyormuş. Aktif ham maddelerin doğada çözündüğünü yazmışlar ama ürünün tamamının yüzde kaçının doğada çözündüğü bilgisini göremedim. Yine de fiyatları uygun ve kesinlikle deneyeceğim. Yeni bir ürün kazandırdığınız için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba oncelikle boyle bir konuda bilinclendirdiginiz için tebrik ve teşekkür ederim.ersağ adinda bir marka var yerli ve denizli uretimi.ben sıvı sabununu inceledim.amcak als var.bana pek guvenli gelmedi ne dersiniz.ayrica beyaz çamaşırlar için çamaşır suyuna alternatif bir öneriniz var mi.iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, Ersağ markasını birkaç sene önce duymuş ve web sitelerini incelemiştim. Ancak, sitede ürünlerin içerikleri yer almadığından ve ürünleri hiçbir yerde görüp inceleme şansım olmadığından bu marka hakkında yorum yapamayacağım. Çamaşır suyu alternatifine gelince, Klar'ın toz çamaşır suyu denilen ekolojik bir ürünü var. http://www.nebolife.com/Organik-Klar-Camasir-Suyu-Tozu-500-Gr,PR-257.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petra...bir Türk markası ve ekolojik çamaşır suyu da var...

      Sil
    2. Petra...bir Türk markası ve ekolojik çamaşır suyu da var...

      Sil
  5. Cok tesekkur ederim hızlı cevabınız için.en yakin zamanda rossmann a gidiyorum

    YanıtlaSil
  6. Klar'ı Rossmann'da bulamazsınız yalnız. Organik ürünler satan dükkanlarda veya ekolojik pazarlarda vardır. Bu dükkanların web sitelerinden sipariş vermek de mümkün.
    Rica ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, Turmepa'nın elde bulaşık deterjanında insana zararlı kimyasal var mı incelediniz mi? Ben geçen gün baktım pek anlamadım. Anyonik aktif, noniyonik aktif tarzı bir şey yazıyordu. Onlar normal deterjanlarda da yazıyor. Turmepa'ya da mail attım ancak dönen olmadı:(

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ben de olabildigince dogal içerikli ürünler tercih ediyorum. Çevreye ve bana zarar vermeyen bir dus jeli arıyorum. Sizin öneriniz nedir? Bazı sayfalar doğal el yapımı sabun öneriyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, ben duş jeli kullanmıyorum. Onun yerine doğal sabunları tercih ediyorum. Bu sabunları seçerken de içerik kontrolü yapılmalıdır. Her "doğal" yazan sabun katkısız demek değildir. Koruyucu maddelere ve parfüm içermemesine özellikle dikkat edilmelidir. İçeriğinde fragrance yazıyorsa almıyorum. Duş jeli için Rossmann'da satılan ekolojik sertifikalı Alterra markasının duş jellerini kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  10. çok güzel açıklayıcı bilgiler vermişsiniz.çamaşır deterjanı ve bulaşık makinesi için hangi markaları tavsiye edersiniz.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. Öncelikle bu güzel yazınız için teşekkür ederim. Bu yazınızı okuduktan sonra Turmepa'nın Bulaşık makinesi jel deterjanı, sıvı çamaşır deterjanı ve yüzey temizleyicisini temin ettim. Açıklamalarda "Göze temasında bol su ile durulayınız ve doktora başvurunuz" yazıyor. "Bitkisel bir ürün ise bu açıklamayı neden yazmışlar" diye düşünürken içindekiler kısmına baktım ve bu ürünlerde "methylisothiazolinone" içerdiğini gördüm ve araştırdım. Bu maddenin; kozmetik alerji ve muhtelif tehlikeli sinir sistemini tahrip etkisine sahip olduğunu okudum.

    edit: http://www.gidaraporu.com/kozmetik-vucut-bakim-urunlerinde-toksik-kimyasal-katki-maddeleri_g.htm

    Bu konu hakkında bilginiz nedir acaba?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, yorumunuz icin tesekkur ederim. Oncelikle bahsettiginiz uyari ibaresi tum temizlik maddelerinde bulunur. Aktif maddesi sirke olan sertifikali organik urunlerde dahi vardir, cunku sirke asidiktir ve gozle temasi gozlere zarar verebilir. Sonuc olarak, tum temizlik urunlerinin gozle temasi sakincalidir. Bahsettiginiz icerige gelince, Skin Deep analizini inceledim. http://www.ewg.org/skindeep/ingredient/703935/METHYLISOTHIAZOLINONE/
    Burada, bu icerigin cevre icin toksik olmadigi, ancak kozmetik urunlerde kisitli miktarda kullanilmasi gerektigi yaziyor. Cilde seyreltilmeden dogrudan temas ettirilen kozmetiklerdeki bu kisitli miktarda kullanilmasi gereken iceriklerle ilgili ureticilerle temasa gectigimde, insan sagligina zarari konusunda belirlenen miktari asmadiklari cevabini aliyorum. Tabii ki takdir size kalmis. Daha fazla guvendiginiz, akliniza yatan muadil bir urun buluyorsaniz onu tercih edebilirsiniz. Bu arada Turmepa'nin camasir detarjani oldugunu bilmiyordum. Ben yer temizleme sivisini ve yag cozucusunu kullaniyorum. Bu markayi tercih etmemdeki en onemli sebepse, cevre ve deniz temizligi konusunda guzel calismalar yaptiklari icin Deniz Temiz Dernegi'ne katki saglamaktir.

    YanıtlaSil
  14. Bir de, Turmepa'nin bulasik makinesi deterjani oldugundan emin misiniz? Elde yikama sivisi var ama makine icin olani hic gormedim.

    YanıtlaSil
  15. Bu ürünleri Karabük'teki Carrefoursa'dan temin ettim. Ben de görünce şaşırmıştım. Kendi sitelerinde bile sadece 4 ürünün mevcut olduğu görünüyor.. Sıvı çamaşır detarjanı 2000ml 19.50TL, bulaşık jel deterjanı 750ml (30yıkama) 8.50TL.

    YanıtlaSil
  16. Bulasik deterjani fiyati cok iyiymis. Ben bulasik mak icin tablet kullaniyorum. Ya Rossmann'in Domol marka ekolojik deterjanini ya da Frosch tablet veya rastlarsam Ecover tablet. Camasir makinesinde ise, beyazlar icin yine Domol toz deterjan ve renkliler icin Armawin color toz. Hepsi ekolojik sertifikali (Frosch olmayabilir).

    YanıtlaSil
  17. Ayrıca bir sitede şunlara rastladım:

    Sertifikalı Ekolojik Ürünlerde Kullanılmıyor:
    Ekolojik sertifikalı temizlik ürünlerinde, klasik deterjanlara katılan ve çamaşırda kalıntı bırakarak alerjilere yol açabilen enzimler, sinir sistemi üzerinde tahrişe neden olabilen sentetik koku maddeleri, paraben ile aynı amaçlı kullanılan izotiyazolinonlar yer almıyor. Benzer şekilde ekolojik sertifikalı kozmetiklerde de parabenler, metilizotiyazolinon, klormetilizotiyazolinon, benzmetilizotiyazolinon gibi raf ömrünü uzatan sentetik koruyucuların kullanılmasına izin verilmiyor. Bu sentetik koruyucuların alerjiye neden olarak cildi tahriş etmekten hormonal etkiye kadar çeşitli zararları biliniyor.

    edit: http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=6867

    YanıtlaSil
  18. Bulaşık için Friendly Organic'in jel deterjanını denemeyi düşünüyorum.

    http://www.dogadantemizlik.com/friendly-organic-bulasik-makinesi-jel-deterjan-60-yikama-pmu6

    YanıtlaSil
  19. Hmmm jel deterjan hic denemedim ama mantikli. Bir dahakine ben de deneyeyim. Friendly Organic'in ahsap yuzeyler icin yer temizleme detarjanini kullaniyorum. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Yeni bir sey ogrenmis oldum ben de. Demek ki kozmetik ve gidada uyguladigim ekolojik sertifikali urun kuralimi tum deterjanlarimda da uygulamaliyim. Bu uyarinizi dikkate alacagim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Bakin soyle bir seye rastladim. Benim dedigimi destekler tarzda. "American Environmental Protecting Agency'nin methylsothiazolinone hakkinda tek belirttigi zarar tahris edici olabilecegi yonunde; bu sebeple ciltte kalan krem gibi kozmetikler ve yikanip giden dus jeli veya deterjan gibi urunler icin guvenilir sinir vermis 10.000:1 gibi." Ayrica bircok ekolijik urunde de yer aldigina dair tezler var. Bu konuyu biraz daha derinlemesine arastiracagim.

    YanıtlaSil
  21. Friendly Organic urun iceriklerine baktim. Neredeyse tum urunlerinde methylisotthiazolinone var. Emzik vr gida aksesuari temizleyicisinden bulasik deterjanina kadar. Ve bu marka ekolojik sertifikali. Peki buradan ne anlamaliyiz? Ekolojik sertifiksli urunlerde bile varsa bu icerik icin iddia edilenler asilsiz mi, yoksa bu konuda bir guvenlik acigi mi var?
    urun icerikleri listesi: http://friendlyorganic.com/images/Ingredient_List.pdf

    YanıtlaSil
  22. O zaman bu durum normal gibi görünüyor. Ben de Turmepa ile görüştüm, 1000:1'den daha düşük oranda olduğunu bildirdiler.

    YanıtlaSil
  23. 1000:1 mi, 10000:1 mi?

    YanıtlaSil
  24. 1000:1'den düşük dediler. ama tam bir rakam vermediler. acaba 1000:1'den ne kadar düşük...

    YanıtlaSil
  25. Friendly Organic'in yüzdesi kaç acaba bu belli değil. Bugün bu firmayı da aradım bahsi geçen maddenin olup olmadığını sordum, size dönecez dediler hala aramadılar. Siz onlardan daha önce davrandınız. Belki bunda 10000:1'den daha düşüktür. Tamam bu maddeyi kabul edelim ama işte miktar oranı nasıl... Friendly markası bana daha sıcak geliyor nedense:) 53 yıkamalık çamaşır sıvı deterjanı da pazartesi stoklarına giriyormuş. Bundan da sipariş vermeyi düşünüyorum. Ayrıca yeni üyelikte 15TL indirim yapıyorlar. Bu da bir avantaj. Bir de 75TL üzeri kargo ücretsizmiş. 75'e tamamlarım artık siparişimi.

    YanıtlaSil
  26. Yarın bana dönüş yaparlarsa sorarım yüzde kaç diye.

    YanıtlaSil
  27. Moms Green'in bulaşık jel deterjanını inceledim. İçerisinde methylisotthiazolinone yok. Demek ki bu maddesiz de olabiliyormuş:

    http://www.yesilanne.com/Moms-Green-Ecologic-Bitkisel-Bulasik-Makinesi-Jel-Temizleyici-1-LT-40-YIKAMA-,PR-2.html

    YanıtlaSil
  28. Bu arada şunu öğrendim. Turmepa ile Moms Green'in üretici firmaları aynı: Uzay Kimya

    http://www.yesilanne.com/Moms-Green-TC-Saglik-Bakanligi-Onayi,DP-16.html

    YanıtlaSil
  29. Moms Green'in sıvı çamaşır deterjanı da methylisotthiazolinone içermiyor:

    http://www.yesilanne.com/Moms-Green-Ecologic-Hassas-Ciltler-icin-Bitkisel-Camasir-Temizleyici-2li-Paket-40-YIKAMA-,PR-14.html

    YanıtlaSil
  30. Turmepa'nın cam temizleyicisi de var Carrefour'da. 500ml Fiyatı 4 TL

    YanıtlaSil
  31. Gonderdiginiz yazinin yazari Hulusi Bey'le bu icerik ve sertifika kuruluslari hakkinda yazisiyoruz. Gorusmemiz sonlandiginda bu konuda bir yazi yazmayi dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  32. Tamamdır. Friendly Organic ile iletişime geçtim. Bu maddeyi kullanılmasında sakınca olup olmadığını vs sordum. Uzunca bir mail yazmışlar, sertifikalarından bahsetmişler. Mail adresinizi verirseniz size göndereyim bu maili.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ymuhar@hotmail.com Bana da maili gönderebilir misiniz? Aklım takıldı.

      Sil
    2. Ben de rica edebilir miyim maili?

      Sil
  33. Filizinceoglu@gmail.com

    YanıtlaSil

  34. Yazdığınız bu bilgilendirmeler için çok teşekkürler. Buypasa.com ‘dan bu ürünleri çok uygun fiyatlarla alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  35. Mustafa Bey tam linki verir misiniz? Bu şekilde bir sayfa çıkmıyor.

    YanıtlaSil
  36. Frosh bulaşık makinesi tableti; parlatıcı ve tuz içeriyor mu bilgisi olan var mıdır? Müşteri hizmetlerini aradım, var olduğunu söylediler ama tam güvenemedim. üzerinde soda olduğundan bahsetmiş. Tuz ve parlatıcıdan bahsetmemiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Icerdiginisanmiyorum. Ben her birini ayri kullaniyorum. Zaten bitince makinede uyari isigi yaniyor. Tuz olarak Klar, parlatici olarak Sodasan kullaniyorum.

      Sil
    2. Icerdiginisanmiyorum. Ben her birini ayri kullaniyorum. Zaten bitince makinede uyari isigi yaniyor. Tuz olarak Klar, parlatici olarak Sodasan kullaniyorum.

      Sil
  37. Bu arada Turmepa ve Friendly Organic'in Bulaşık makinesi jel deterjanını kullandık ama hiç memnun kalmadık.

    YanıtlaSil
  38. Rossmann'in Domol Ökologischt marka tabletlerini kullaniyorum yillardir. Hem ekonomik hem de cok iyi temizliyor. 40 tablet 17 tl civariydi.

    YanıtlaSil
  39. Rossmann'in Domol Ökologischt marka tabletlerini kullaniyorum yillardir. Hem ekonomik hem de cok iyi temizliyor. 40 tablet 17 tl civariydi.

    YanıtlaSil
  40. Fiyatı çok çok iyiymiş.

    http://www.rossmann.com.tr/urundetay.php?id=86

    http://www.rossmann.com.tr/urundetay.php?id=87

    bunlardan biri mi?

    YanıtlaSil
  41. Hayir bunlar degil. Benimkinin uzerinde ekolojik yaziyor ve 40 tablet. Bunlarin yarisi kadar kare bir kutuda. Ambalaji da yesil.

    YanıtlaSil
  42. Anladım. Bunlar bitkisel değil galiba. link bulabilirsebiz verebilir misiniz? bir de internetten sipariş imkanı var mı? Tablet tuz ve parlatıcı içeriyor mu?

    YanıtlaSil
  43. http://www.rossmannversand.de/produkt/291188/domol-geschirr-reiniger-tabs-oekologisch.aspx

    İnternetten sipariş imkanı yok ama birçok ilde Rossmann şubesi var. İnternet sitelerinden şube adreslerine ulaşabilirsiniz. Tuz ve patlatıcı içerip içermediğini bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  44. Ankaraya gittiğimde bu ürünü alacağım. Dediğiniz gibi fiyatı çok uygunmuş: 18 TL. Tuz ve parlatıcı içermiyormuş. Tuz olarak turşu tuzları için kullanılan tuzlara doğal diyorlar, bunun hakkında bilginiz var mı? yoksa riske atmadan yine Rossmandaki tuzlara mı bakayım? Ayrıca parlatıcı için Rossmandaki herhangi bir marka olabilir mi? Parlatıcıda marka farkediyor mu?

    YanıtlaSil
  45. Bence bilmediginiz maddeleri kullanip makinenizi riske atmayin. Piyasada ekolojik sertifikali tuz ve parlatici alternatifleri var. Ben hem tuz hem de parlatici olarak Sonett kullandim. Simdi tuz olarak Klar, parlatici olarak Sodasan kullaniyorum. Hangisini bulursam :) internetten siparis verebilirsiniz. Rossmann'da ekolojik tuz veya parlatici yok.

    YanıtlaSil
  46. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  47. Domol'ü aldım. Özelliklerinde parlatma ve tuz etkisi olduğu yazıyor. Siz ekstra olarak tuz ve parlatıcı kullanıyorsunuz değil mi?

    YanıtlaSil
  48. Ekstra tuz ve parlatici kullanıyorum. Sonuç mükemmel.

    YanıtlaSil
  49. Merhaba, bu ekstra tuz ne tuzu, noral tuz mu, yoksa makina için tuz mu var? Öyleyse moms green bulaşık mak. deterjanında da tuz kullanın demiş ama kendileri tuz satmıyor. Tuzu dışarıdan alacaksam neden organik ürün tercih edeyim deterjanda? Aydınlatırsanız sevinirim :)

    YanıtlaSil
  50. Bugun denedim ve memnun kalmadim. Hic temislenmemis bulasiklar.. Neden boyel oldu ki?

    YanıtlaSil
  51. Merhaba öncelikle bilgileriniz için çok teşekkürler ben ersag temizlik ürünlerini kullanıyordum ama beni rahatsız eden şeyler var ürünleri içeriğinde sls , als; cocomide dea; fragrance; sodiumchloride var sordum bitkisel içerikli dediler kimya konusunda çokda bilgili değilim acaba bitkisel olabilirmi bana pek inandırıcı gelmiyor. Bu arada frosch ürünlerini kullaniyorum çokda memnunum

    YanıtlaSil
  52. Merhaba, bu saydiklarinizin bitkisel olmasinin mumkun oldugunu sanmiyorum cunku bunlar kimyasal isimleri. sls denilen tehlikeli madde sodium lauryl sulfate'tir. Bunlar yeterli aciklamalar degil, itimat etmemenizi oneririm. Frosch ekolojik bir urundur. Benim de kullandigim Frosch urunleri var ama icerigi organik ve sertifikali urunler en guvenilir olanlardir. Temizlikte Sonett, Klar, sodasan gibi markalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler beyaz camasirlarimda frosch çamaşır deterjanı yla beraber soda kullanıyorum internetten araştırdıgim kadariyla bir zararı yok çok daha güzel beyazlatiyor camasirlarimi siz ne dersiniz

      Sil
  53. Gul Hn merhaba,
    Soda hakkinda cok fazla bilgim yok. Ama zararli oldugunu sanmiyorum.

    YanıtlaSil
  54. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  55. Merhaba, uzun yıllardır Amway kullanıyorum ama içeriğinin güvenilir olup olmadığından emin değilim. Bu sebeple bulaşık makinesi ve elde bulaşık için Frosch aldim. Diger urunleri de araştırıp degistirmeyi düşünüyorum. Amway hakkinda ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildigim ve kullandigim bir marka degil. O nedenle yorum yapamayacagim.

      Sil
    2. Bildigim ve kullandigim bir marka degil. O nedenle yorum yapamayacagim.

      Sil
  56. Duygu hanım, Amway'in LOC ürününde SLS mevcut. Diğer ürünlerinde de var mı bilmiyorum. Roll-onlarında da Alüminyum var. Bilginiz olsun.

    YanıtlaSil
  57. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  58. herkese merhaba bütün yazdıklarınızı okudum ama benim aklım çok karıştı şimdi en güvenlir olarak hangisini kullanabilirim, çünkü evimde iki tane evcil hayvan ve bebişim var. ben normal de karbonat limon ve sirke gibi doğalları kullanıyordum

    YanıtlaSil
  59. Şimdi ne kullanalım benim kadar karıştı. Bebeğim var katı gıdaya geçtik. Bulaşık makinası ve elde yıkama deterjanı olarak ne alalım. Ben amway yada ersag düşünüyordum. İçime sinmedi. Mom's green mi alsam acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Son zamanlarda Carrefour Gurme'de kesfettigim Green Clean markasi var. Hem vegan hem organik urun. Bircok farkli urunu mevcut. Yazida yazdiklarima alternatif olabilir.

      Sil
  60. Merhaba, Mom's Green' ürünlerini denediniz mi acaba?

    YanıtlaSil
  61. Moms green urunleriyle ilgili ataayrma yapabildnzmi

    YanıtlaSil
  62. Ben aldim ve kullaniorm ama nedendir bilinmez hic alerjim yoktr yillardr eldiven bile kullanmadm o kadar zarrli urunler kullanirken fakat cok amacli lavanta ozlu deterjen ellerimin bazibuerleeinde kasinti ve soyulma yapti anlam verwmedim icerikle ilgili arastrma yapip donus yapabilirseniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayet yazida yazdigim urunleri deneyip memnun kalmadiysaniz, yeni kesfettigim bir marka var. Bir de onu deneyin isterseniz. Son zamanlarda Carrefour Gurme'de kesfettigim Green Clean markasi var. Hem vegan hem organik urun. Bircok farkli urunu mevcut. Yazida yazdiklarima alternatif olabilir.

      Sil
    2. Sizin lavanta alerjiniz var büyük ihtimalle, ben bebeğim doğduğundan beri 2 yıldır kullanıyorum , değil alerji yapmak artık egzamadan çatlayıp kanayan ellerimi dahi iyileştirdi. Herkese içim rahat öneririm. Bir de çok ilgililer hem telefonla hem instagram dan gece yarısı bile olsa Işık hanım hemen döner , ilgilenir.

      Sil
  63. Ben aldim ve kullaniorm ama nedendir bilinmez hic alerjim yoktr yillardr eldiven bile kullanmadm o kadar zarrli urunler kullanirken fakat cok amacli lavanta ozlu deterjen ellerimin bazibuerleeinde kasinti ve soyulma yapti anlam verwmedim icerikle ilgili arastrma yapip donus yapabilirseniz

    YanıtlaSil
  64. selamlar,

    organik temizlik ürünleri konusunda heicon markasını da öneririm. birkaç yerde tavsiye ettim. heicon.org websitesi. Ben de blogumda bir yazı yazacağım inşallah bu konuyla ilgili, ben de beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hic duymadim o markayi. Icerigini incelemek gerek.

      Sil
    2. Green clean kullanıyorum ancak çamaşırda hiç etkili değil malesef. Hepsini kullandım bir tek yağ çözücüsünden memnun kaldım. Hangi çamaşır deterjanını önerirsiniz

      Sil
    3. Green clean kullanıyorum ancak çamaşırda hiç etkili değil malesef. Hepsini kullandım bir tek yağ çözücüsünden memnun kaldım. Hangi çamaşır deterjanını önerirsiniz

      Sil
    4. Ilginc. Neredeyse her urununu kullandim Green Clean'in ve hepsinden memnunum. Surekli kullaniyorum. Camasirlarim da gayet temiz cikiyor. Asindirici kimyasallar icermedigi icin organik deterjanlardan piyasadakiler kadar performans beklemek dogru olmaz ama bence gayet iyiler.

      Sil
  65. Merhaba, yazimda ve yorumlarda yeterince belirttigimi dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  66. Merhaba, yazimda ve yorumlarda yeterince belirttigimi dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  67. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acikca soylemek gerekirse ben bu kadar cok icerigi olan bir deterjani kullanmazdim. Deterjan yapmak icin 4-5 madde yeterli, bunlara gerek oldugunu dusunmuyorum. Ilk dikkatimi cekenler dimeticone ve parfume. Ama siz detayli bir analiz istiyorsaniz EWG'nin skin deep sitesine girip, icerikleri teker teker yazarak analizlerini okuyabilirsiniz.

      Sil
  68. Merhaba amway çamaşır deterjanı içeriğini incelediğimde
    Sodium Carbonate
    Pareth 25-7
    Sodium Percarbonate
    Sodium Citrate
    Sulfonated Styrene/Maleic Anhydride Fumaric Acid
    Precipitated Silica
    TAED
    Cellulose Gum
    Sodium Polyacrylate Tetra Sodium Etidronate Dimethicone
    Subtilisin
    Titanium Dioxide
    Disodium Distyrylbiphenyl Disulfonate
    Parfum
    olduğu yazıyor. Bu maddeler zararlı türde olanlar mı acaba? doğal olduğunu düşündüğüm için rahatlıkla kullanıyordum ama şimdi yazınızı okuyunca ciddi endişelendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Skin deep sitesine girerseniz (ewg) icerikleri arama kismina tek tek yazip aratirsaniz detayli analizlerini gorebilirsiniz. Parfum adi altinda basta ftalat olmak uzere bircok zararli icerik yer aldigindan parfumlu urun tercih etmiyorum ben.

      Sil
  69. Merhaba benim de alerjik bir bünyem ve als hastam var evde biobellindanın ürünlerini kullanıyorum ve cok da memnunum bilginiz varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Bebeğim için organik deterjan araştırırken sayfanıza ulaştım. Çok değerli bilgiler vermişsiniz, teşekkürler. Ben Friendly'nin bulaşık makinesi deterjanını denemiştim pek memnun kalmadım. Tabi makinenin performansına da bağlı olabilir. Sabun cevizi denediniz mi?

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Friendly Organic'in birkac urununde hosuma gitmeyen icerikler gordugum icin bu markayi kullanmiyorum. Ama her urununde olmayabilir elbette.

      Sil
    4. Friendly Organic'in birkac urununde hosuma gitmeyen icerikler gordugum icin bu markayi kullanmiyorum. Ama her urununde olmayabilir elbette.

      Sil
  70. Green moms ürünlerini incelediniz mi acaba ? S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni siparis verdim. Geldiginde inceleyecegim.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  71. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  72. sitelerinde ALMAYA'DAN İTHALDİR yazıyor. Yani üretim "belki" buradadır ama marka türk değil ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İpek hanım ithal değil, bizler gibi bir anne olan Çevre mühendisi Işık hanımın markası. Yesilanne diye araştırabilirsiniz, biz çok memnunuz , yeni şampuanları da çok güzel.İnstagramdan yazışabilirsiniz, yeşil anne ile

      Sil
  73. Merhabalar Filiz Hanım:) Green mom markalı ekolojik ürünler ile ilgili henüz yorum yapmamışsınız. Green mom satış sitesinde yer alan sıvı el sabunun içeriğinde Ammonium Lauryl Sulfate, Benzoic Acid ve Dehydroacetic Acid var.. Özellikle Ammonium Lauryl Sulfate kimyasal ve kanserojen sanırım. Diğerleri hazır gıda koruyucuları.. Bana çok temiz gibi gelmedi... Bu maddeler hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. GÜN içerisinde bir çok kez yıkıyoruz. Çocuklar için daha tehlikeli..Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hakli olabilirsiniz. Size alternatif olarak Green Clean sivi sabun onerebilirim. Carrefour'larda satiliyor. Fiyati uygun. Yeni bir yerli ekolojik vegan deterjan firmasi.

      Sil
    2. Bu yazdiginiz maddeler ewgde zararsiz olarak gozukuyor. Baz aldiginiz yer neresi acaba

      Sil
    3. Hangi maddeler onlar?

      Sil
  74. Kafam oldukça karıştı fakat doğru bir sayfada olduğumu düşünüyorum.
    yoğun kimyasallı bi evdeyiz malesef
    1 kedi 1 bebek 2 insan olmak üzere artık doğan ürünlere kavuşmanın hafifliğini yaşamak istiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

    Sıvı sabun?
    Biberon emzik temizleyici?
    Mutfak tezgahı ve ürünleri temizleyicisi?
    Bulaşık makinası ? klar domol sodasan sonett
    Sıvı bulaşık deterjanı?
    Yer temizleyici?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sivi sabun ben pek tercih etmiyorum ama kullanmam gereken zamanlarda aldiklarim Carrefour'larda bulabileceginiz Green Clean, organik urunler satan magazalardan Sodasan ve size yakin bir subesi varsa Rossmann'larfa satilan Alterra sivi sabunlari oneririm. Biberon emzik temizleyici Mom's Green markasinin vardi diye hatirliyorum. Online alabilirsiniz. Mutfak temizleyici ben Frosch'un lavantali mutfak yuzey temizleyicisini kullaniyorum. Bulasik mak icin Rossmann'lardaki Domol ekolojik tabletleri bulursaniz sanslisiniz. Artik gelmiyor, bulamiyorum. O nedenle Frosch tabletler veya Green Clean alabilirsiniz. Ben Mom's Green jel temizleyiciyi de aldim. Cok kirli olmayan bulasiklarda etkili ama kirliler icin tabletleri tercih ediyorum. Sivi bulasik det icin Domol ekolojik kokusuz veya Green Clean. Yer temizleyici olarak fayans vs gibi yuzeylerde Turmepa kullaniyorum (migroslarda var). Ahsap yuzeylerde Domol veya Nazar sivi arap sabunu kullaniyorum. Umarim yardimci olabilmisimdir.

      Sil
    2. Facebook'ta DOMOL ekolojik ile ilgili verilen cevap:
      Rossmann Türkiye Merhabalar Özcan Bey, Ekolojik bulaşık makinası tableti Almanya'da üretimden kaldırılmıştır; ancak DOMOL'un yeni “Fosfatsız” Bulaşık makinası toz ve tablet ürünleri mevcut. İlginiz ve sabrınız için çok teşekkür ederiz. İyi hissedeceğiniz bir gün geçirmeniz dileğiyle... :)
      https://www.facebook.com/rossmannturkiye/posts/1275501365795431

      Sil
  75. yazınızı bugün okumak nasib oldu. çok faydalı ve aydınlatıcı olmuş. bir bayan ve anne olarak çocuklardan sonra beni en çok zorlayan konu deterjanlar oldu. ailece alerjik bünyeye sahibiz. en basit bi deterjan kokusunda hasta oluyoruz. bende aşağı yukarı aynı deterjanları kullanıyorum. bende beklerim sevgiler...

    YanıtlaSil
  76. Ersağ markasından memnunum.hepsinin içinde kimyasal var ama ersağdan insan sağlığına zararlı kimyasal kullanılmıyor.ürünlerinin yüzde doksanında sabun cevizi kullanılıyor.

    YanıtlaSil
  77. Merhaba ben de kızım için frosh un yumusaticisini kullanıyorum baby olanı yalnız bir tanıdık raflardaki frosch ürünlerinin renkli olduğunu kimyasal olma ihtimalini söyledi kafam karıştı artık bir markaya güvenmek istiyorum yumuşatıcı kullanmadım çamaşırları çok sertleşti yardımcı olun lütfen

    YanıtlaSil
  78. Merhaba ,frosh moms green ürünleri organik Vegan ürünler değiller maalesef. Sonett sodasan klar markalarını öneririm. Ben özellikle sonett ürünlerine hayran kaldım . Bunları ekoorganik sitesinden temin ediyorum kapıda ödeme seçeneğindeki var ayrıca :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Mom's Green sitesinde ve urunlerin uzerinde organik ve vegan ibaresi var.

      Sil
  79. Merhaba,
    Tüm yorumları ve yazıyı okudum. Bugün internetten aldığım moms green deterjanlarım geldikten sonra yorumlara bakmak istedim. Mutfak spreyinin kokusu çok ağır geldi ve çamaşır suyu elimi tahriş etti. Biraz daha kullanıp karar vereceğim. Ben frosh markasından çok memnunum. Tüm ürünlerini kullanıyorum. Temizliğe gelen kadınlar da hep söyler diğer evlerde deterjanlar ellerimizi tahriş ediyor, hapşırıyoruz bu deterjan birşey yapmıyor diye. Sodalı bulaşık makinesi tabletinden çok memnunum. Çok güzel temizliyor. Ben bir de yıkadıktan sonra bir kere de deterjansız yıkıyorum. Lavantalı temizleyicisi çok güzel. Çamaşır deterjanı ve yumuşatıcısını da kullanıyorum. Zaten çamaşırları da bir kere veya iki kere fazladan duruluyorum. Zamanında sodasan bulaşık makinesi tableti almıştım, hiç memnun kalmadım. Öylece birkaç kutu duruyor. Ama parlatıcısı güzeldi. Sonuç olarak frosch bir numaralı deterjanım ve çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  80. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  81. Merhaba ben glint adında bir deterjan Öneririm bitkisel bir gün her yerde kullanabilirsiniz kokusu yok ele zarar vermiyor çok etkili bir ürün

    YanıtlaSil
  82. Rica etsem sampuan,banyo ve el sabunu,bulasik makinesi tableti,elde yikamak icin bulasik deterjani,camasir makinesi icin deterjani beyazlar ve renklilier icin ayrimi bilmiyorum ve yumusatici ,genel temizlik icin bana tek tek isim yazarmisiniz .ilk defa gordum ve kullandigim urunler değil onun icin arastirip almak istiyorum.yanlis marka almiyimtesekkur ederim vaktinizi alicagim

    YanıtlaSil
  83. Konya Temizlik Şirketi Batuhan temizlik olarak verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. İyi günler

    YanıtlaSil
  84. titanium dive knife - vitaculture.com
    The ultimate steampunk twist. The main difference between these two blades is the mens wedding bands titanium three blade angle of the blade. The ti 89 titanium calculator traditional blades are $8.99 used ford edge titanium · bet analysis ‎In titanium density stock

    YanıtlaSil